sâmbătă, 24 mai 2014

ISTORIA BUZAULUI din anul 1990 pana in prezent

2014. sept, 18:  Buzaul, impreuna cu alte 4 judete din tara, are COD ROSU la nitrati!

Mitul ca apa din pamant (mai ales partea de campie) este mai buna decat alta din alte surse e depasit, mai ales ca acum, cele mai recente studii arata ca judetul nostru are inca un record negativ: face parte din cele 5 judete care au COD ROSU la nitrati (Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului). Potrivit unui studiu, majoritatea fantanilor din judet prezinta o concentratie de nitriti si nitrati mult peste limitele normale,
ceea ce pune in pericol sanatatea oamenilor. In Romania inca se moare in urma intoxicatiilor cu nitrati pentru ca autoritatile sanitare nu au impus masuri ferme de monitorizare a calitatii apei din fantanile publice. Pentru ca panza freatica este afectata in urma folosirii ingraşamintelor chimice inainte de 1989 sute de fantani din judetul Buzau reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea populatiei din cauza concentratiei mari de nitrati. Cu toate ca ar trebui sa existe o monitorizare mai riguroasa a calitatii apei din fantani, putine primarii işi permit sa efectueze analize care sa evidentieze calitatea apei. Din aceasta cauza, monitorizarile au loc abia dupa ce apar in spitale cazuri grave de intoxicatii cu nitrati. Sugarii sunt primele victimele apei otravite din fantani, dar cum la noi DSP si DSV au alte treburi, decat supravegherea stricta a sanatatii buzoienilor, ramane doar ca singura informarea populatiei prin mijlocele mass-media sa previna aceste grave intoxicari si sa traga un semnal de alarma serios. Medicii sustin ca ingerarea unei cantitati de nitrati peste limita admisa poate duce la hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator şi endocrinologice. Atunci cand vine vorba de hrana pentru copii, apa este cel putin la fel de importanta ca formula de lapte ales. Asta pentru ca ea poate contine, pe langa sodiu, calciu, magneziu şi alte saruri, o componenta care nu apare pe eticheta: nitratii. Nou-nascutii sunt cei mai expuşi riscului de contaminare cu nitrati, deoarece flora lor microbacteriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu aceştia. Tocmai de aceea, in cazul lor se intalneşte cel mai des methemoglobinemia, consecinta cea mai grava a intoxicarii cu nitrati. „Afectiunea cunoscuta şi drept blue baby syndrome (sindromul albastru al nou-nascutului) este caracterizata de o creştere anormala a concentratiei sangvine de methemoglobina (metHb), o molecula incapabila sa transporte oxigenul. Aceasta se manifesta prin cianoza pielii (invinetire accentuata), dificultati respiratorii, care pot culmina cu asfixierea şi decesul copilului, precizeaza surse medicale din cadrul DSP Buzau. Grupa de varsta cea mai vulnerabila a fost cea a sugarului de 1 – 3 luni, urmata de grupa nou - nascutilor. Ponderea cea mai mare au avut-o cazurile in care sugarul a fost alimentat artificial, urmand grupa sugarilor alimentati mixt. Conform aceluiaşi studiu, judetele Iaşi, Bacau, Botoşani, Vaslui, Buzau, Dolj şi Olt au raportat un numar crescut de cazuri in ultimii ani

2014, mai, 21: Aurel Popa, în vîrstă de 56 de ani, care trăieşte din mila pieţarilor, după ce îi ajută să care marfă,  un om fără adăpost - doarme pe o saltea mizerabilă întinsă pe asfalt în Piaţa Crâng - s-a  ales cu o rană urâtă la unul din picioare şi a fost dat afară din spital pentru că nu avea asigurare medicală.
2012: Judeţul are 432 054 locuitori (rezultate provizorii), din care municipiul Buzău – 108 384 locuitori (sau: 134.227?)
2011, ianuarie, 15: Gen. Nicolae Ionel Ciucă a condus Armata a II-a, Buzău.
2009: S-a construit o nouă Catedrală a Arhiepiscopiei.
2009, noiembrie, 8:  Episcopia Buzăului şi Vrancei a fost înălţată la rangul de Arhiepiscopie, în prezenţa Patriarhului României, Prea Fericitul Părinte Daniel.
2008: Ansamblul de clădiri şi Parcul Marghiloman, cu lacul din mijloc (4.348 mp), a trecut de la Ministerul Culturii şi Cultelor în administrarea Primăriei Municipiului Buzău. Edilii au căutat surse de finanţare, necesare reabilitării unui dintre cele mai importante obiective de patrimoniu cultural al Buzăului. Din  mai 2011 se derulează o investiţie de peste 27 de milioane de lei. Proiectul este finanţat cu 17 milioane de lei de la Uniunea Europeană şi trebuia finalizat până în februarie 2014. Autorităţile locale şi-au propus ca prin acest proiect să redea zonei aerul istoric de altă dată. Aleile parcului şi zonele care înconjoară Vila Albatros să fie refăcute după modelul celor care existau acolo pe vremea lui Alexandru Marghiloman,  lacul să fie amenajat să reprezinte un loc de promenadă cu barca, să se refacă iluminatul exterior, iluminatul decorativ în incintă şi al construcţiei, încât „Vila Albatros” să devină un centru cultural, dar şi un obiectiv turistic, aici urmând să fie amenajată o bibliotecă şi un centru cultural.
2005: O viitură de amploare istorică a rupt un picior al podului de la Mărăcineni, ducând la prăbuşirea acestuia şi ruperea legăturii rutiere între Muntenia şi Moldova, timp de aproape o jumătate de an.
2004, ianuarie, 5: Biblioteca judeţeană lucrează în sistem informatizat. Deţine un patrimoniu de importanţă naţională, constituit din : COLECŢII: documente 293.833 Din care: Cărţi şi periodice (nr. volume): 284.568 ; Manuscrise: 213; Documente audiovizuale: 3.838; Documente digitale (cărţi electronice): 25;  Alte documente: 5.189 Periodice tipărite - nr. titluri intrate în 2007: 94 ; Periodice tipărite - nr. abonamente realizate 2007: 108 . DOCUMENTE ACHIZIŢIONATE: 6.782 Din care: Cărţi şi periodice (nr. volume): 6.206 Manuscrise: 1 Documente audiovizuale: 434; Documente digitale (cărţi electronice): 25;  Alte documente: 116 . FACILITĂŢI ŞI SERVICII: Număr de documente în acces liber: 169.005. Număr de înregistrări catalografice în sistem automatizat: 285.113. Număr de locuri în sala de lectură: 153. Număr de staţii de lucru pentru utilizatori: 24.  UTILIZARE SI UTILIZATORI: Utilizatori înscrişi în perioada 2004-2007: 28.075; Utilizatori activi (2007): 7.781.  Înscrişi în 2007 2.801. Vizaţi în 2007: 4.980.  Documente împrumutate: 110.374: Vizite la biblioteca: 70.895.  PERSONALUL BIBLIOTECII: angajaţi 63 (Personal de specialitate: 49, Personal administrativ: 5, Personal de întreţinere şi deservire: 9.
1999, febr.  05- 2002, iulie 31: Mihai Palaghia a condus Armata a II-a, Buzău.
1997, sept 12-1999, 01, 21: Armata a II-a este condusă de Mircea Mureşan.
1996, mai: Sf. Sava devine patronul spiritual al meleagurilor buzoiene.
1995, oct-18-1997, sept, 12: Armata a II-a este condusă de Eugen Bădălan.
1995, martie, 25: Se înfiinţează Teatrul „George Ciprian”. Primul spectacol are loc la 5 aprilie 1996, cu piesa patronului său, « Omul cu mîrţoaga ». Primul director este actorul, dramaturgul şi regizorul Paul Ioachim, de origine buzoiană.
1993: Zonele de-a lungul văii Loarei, zona de nord și nord-est a României este introdusă în patrimoniul UNESCO, precum și centrele urbane de mare tradiție.
1993, aprilie, 12: „Apare, cu binecuvântarea Episcopiei Buzăului şi Vrancei, Fundaţia pentru copii “Sfântul Sava”, care activează simultan în trei direcţii: social, cultural şi misionar. Din punct de vedere social are o cantină, un aşezământ pentru bătrâni, un campus pentru copii, iar din punct de vedere cultural are un cor de copii, două şcoli de arte şi meserii, un institut ortodox român de ştiinţe creaţioniste, un muzeu, o bibliotecă de carte religioasă etc. Din punct de vedere misionar, Fundaţia « Sfântul Sava” promovează învăţăturile sfinte ale Bisericii, insuflă dragostea de oameni, indiferent de religie, stare socială sau etnie. Personalul Fundaţiei, în mare parte, este voluntar, cu oameni care provin din Biserica ortodoxă, care au o mare deschidere şi către alte culte şi confesiuni religioase. Fundaţia Sfântul Sava este în sine un mare miracol divin, totul pornind de la zero. Este destinată acţiunilor filantropice. A derulat mai multe acţiuni umanitare în ţară şi în străinătate, a fost prezentă în Kosovo, în Basarabia şi în ţinuturile sârbeşti. A organizat tabere internaţionale cu tineri din Europa. Are o mare deschidere europeană. Fundaţia Sfântul Sava are marele merit de a promova cultul Sfântului Sava, de a-l face cunoscut în ţară şi peste hotare. »
1992: Se înfiinţează Consiliul Judeţean Buzău.
1991:  Se pune temelia Catedralei Ortodoxe "Sfântul Sava", cea mai mare biserică ortodoxă din oraș.
1991, decembrie, 28: Se naşte, la Buzău, OANA ŞERBAN – poetă
1990, febr, 26-1994, martie 28: Armata a II-a este condusă de gen lt. Ştefan Guşă.
1990, febr, 01- 07: Armata a II-a este condusă de gen lt. Paul Cheler.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu